Nieuwe methode voor bepalen smartengeld

De Rotterdamse Schaal
De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de Rotterdamse Schaal ontwikkeld als een voorstel om smartengeld objectiever en transparanter te berekenen. Deze richtlijn is nog geen geldend recht, maar kan rechters, advocaten en andere betrokkenen nu al helpen bij het vaststellen van schadevergoeding voor immateriële schade, zoals pijn en psychisch leed na een ongeluk of medische fout.

De schaal houdt rekening met verschillende factoren, zoals de ernst van het letsel, de duur van de gevolgen en de impact op het dagelijks leven van het slachtoffer. De schadevergoeding wordt verdeeld over verschillende niveaus, waarbij lichte verwondingen lager worden ingeschaald dan ernstige schade, zoals blijvende invaliditeit. Dit biedt rechters en andere juridische professionals een helder kader voor het bepalen van een passend bedrag.

Vergelijking met de huidige situatie
Momenteel wordt smartengeld vaak vastgesteld op basis van jurisprudentie, waarbij rechters eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken als leidraad nemen. Dit kan leiden tot inconsistenties en subjectieve verschillen in de toegekende bedragen. De Rotterdamse Schaal biedt meer uniformiteit en voorspelbaarheid, doordat het een gestandaardiseerd systeem biedt voor het berekenen van smartengeld.

Desondanks blijft er ruimte voor maatwerk, omdat smartengeld mede afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden, zoals psychische gevolgen en arbeidsongeschiktheid. In sommige gevallen kunnen de bedragen hoger of lager uitvallen dan wanneer de rechter uitsluitend op basis van eerdere jurisprudentie zou beslissen. Toch wordt de schaal gezien als een nuttig hulpmiddel voor een eerlijkere en consistentere toekenning van smartengeld.

Voordelen voor slachtoffers:

  • Hogere vergoedingen in veel gevallen;
  • Meer transparantie en voorspelbaarheid in de berekening van smartengeld;
  • Eerlijkere behandeling, met een vergoeding die beter aansluit bij het werkelijke leed.

Hoewel de Rotterdamse Schaal voorlopig nog een voorstel is, kan deze ontwikkeling Nederland helpen om een rechtvaardiger schadevergoedingssysteem te creëren.

Vrijblijvend adviesgesprek?

Wilt u weten wat wij in uw specifieke situatie voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Dan weet u vervolgens snel en exact waar u aan toe bent.

Wie zijn Brons & Visser?

IMG_6115

Jenny Visser

Mijn naam is Jenny Visser en ik ben sinds 1998 advocaat. Ik sta zo'n 18 jaar slachtoffers van ongevallen bij. Ik adviseer slachtoffers ook op het gebied van arbeidsrecht en re-integratie.

visser@bronsenvisser.nl

06-42022876

Eric

Eric Brons

Mijn naam is Eric Brons. Ik ben sinds 1998 gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers van letselschade. Daarnaast verhaal ik ook door letselschade veroorzaakte kosten van zorgverzekeraars en loondoorbetaling van werkgevers.

brons@bronsenvisser.nl

06-24693350

"Wij vinden het belangrijk om goed naar u te luisteren, u duidelijk uit te leggen hoe wij u kunnen helpen en wat u te wachten staat. Wij stellen alles in het werk om uw leven zoveel mogelijk weer op de rit te krijgen en al uw schade te verhalen op de aansprakelijke partij. Daarbij communiceren wij duidelijk en dragen zorg voor goede bereikbaarheid".