Al slachtoffer of als nabestaande van een misdrijf heb je spreekrecht in het gerechtelijk proces. In 2016 is het spreekrecht uitgebreid van alleen spreken over de gevolgen van het strafbare feit, naar spreken over elk onderwerp gerelateerd aan het misdrijf. Sprekers kunnen zich sindsdien ook uitlaten over bijvoorbeeld de strafmaat en de schuld van de verdachte.
Er is onderzocht (door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de Universiteit Leiden in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum) of de uitbreiding van het spreekrecht bijdraagt aan het herstel van emotionele schade bij slachtoffers en nabestaanden na een misdrijf. Ook zijn de ervaringen van professionals en het proces rondom het spreekrecht in kaart gebracht.
Het spreekrecht helpt slachtoffers en nabestaanden om ‘alles op een rijtje te zetten’ wat de verwerking kan ondersteunen, blijkt uit het onderzoek. Sprekers voelen zich in vergelijking met het beperkte spreekrecht meer erkend en serieus genomen in het strafproces. Daarnaast ervaren ze dat de autoriteiten meer rekening houden met de gevolgen van het misdrijf en dat de dader meer inzicht krijgt.
Sprekers zijn blij met de vrijheid om te kunnen spreken waarover ze willen. Zij geven aan dat het wegnemen van de beperkingen een belangrijke motivatie is om gebruik te willen maken van het spreekrecht. Slachtoffers die gebruikmaken van het spreekrecht worden over het algemeen goed voorbereid door Slachtofferhulp Nederland en slachtofferadvocaten. Hierdoor weten ze wat ze kunnen verwachten en blijven negatieve effecten beperkt, aldus de onderzoekers.
De conclusie van het onderzoek luidt dat de uitbreiding van het spreekrecht als positief wordt ervaren. Het spreekrecht in de rechtszaal wordt door slachtoffers en nabestaanden als positief ervaren. Met het uitgebreide spreekrecht kunnen zij ‘de regie terugpakken’, ‘zich krachtiger voelen’ en ‘gehoord worden’.
Ook de geïnterviewde professionals zijn over het algemeen positief over het uitgebreide spreekrecht. Slachtofferadvocaten en Slachtofferhulp zien de meerwaarde voor slachtoffers. Officieren van justitie, rechters en strafrechtadvocaten geven aan dat hun ervaringen wel afhankelijk zijn van de zaak.
Lees hier het volledige onderzoek.
Ook wij vinden het belangrijk dat een slachtoffer zijn zegje kan doen. Wilt u meer weten over uw spreekrecht of uw schade, neem dan contact met ons op.
Wilt u weten wat wij in uw specifieke situatie voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Dan weet u vervolgens snel en exact waar u aan toe bent.
Wie zijn Brons & Visser?
Jenny Visser
Mijn naam is Jenny Visser en ik ben sinds 1998 advocaat. Ik sta zo'n 18 jaar slachtoffers van ongevallen bij. Ik adviseer slachtoffers ook op het gebied van arbeidsrecht en re-integratie.
Eric Brons
Mijn naam is Eric Brons. Ik ben sinds 1998 gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers van letselschade. Daarnaast verhaal ik ook door letselschade veroorzaakte kosten van zorgverzekeraars en loondoorbetaling van werkgevers.